Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, iar duminică, capitala Kabul a fost cucerită de forțele insurgente, femeile din Afganistan au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 le vor fi anulate.
Liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, însă realitatea din orașele cucerite de talibani și mărturiile femeilor afgane demonstrează faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt trecute prin filtrul politicii noului „Emirat Islamic al Afganistanului”.
Pe rețelele sociale circulă fotografii ale talibanilor care plimbă bărbați cu fața vopsită în negru, legați cu frânghii la gât, pe măsură ce temerile privind rempunerea legii Sharia cresc, scrie NZ Herald.
De-a lungul timpului, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza legii numite Sharia. Printre acestea se numără amputările, lapidarea și execuțiile publice ale celor acuzați sunt la ordinea zilei.
Întrebat dacă acestea vor fi reintroduse, Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC: „Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”
Grupul islamic a preluat controlul asupra țării în 1994, fiind condus de fostul comandant al mujahidinilor Mohammad Omar.
În trecut, talibanii au impus pedepse stricte, inclusiv lapidarea celor bănuiți de adulter, execuțiile fiind publice. Femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar femeile au fost nevoite să poarte burka din cap până în picioare. O mare parte din aceste restricții au dispărut odată cu invizia SUA în anul 2001.
Pe măsură ce frica în rândul femeilor din Kabul a crescut, prețurile la mai multe articole de vestimentație destinate acestora au explodat.
Într-o piață din orașul Kabul, Aref, o localnică care deține un mic magazin de haine și burqa, susține că înainte de asaltul talibanilor în toată țara, majoritatea clientelor sale proveneau din alte provincii.
Acum femeile din interiorul orașului se pregătesc pentru ceea ce urmează să se întâmple după instaurarea controlului talibanilor în vârful statului și cumpără tot mai multe burqa, a declarat Aref, potrivit unui reportaj realizat de The Guardian.
Aaila, o femeie afgană, a fost surprinsă negociind cu un negustor achiziționarea unei burqa, după ce prețurile acestor articole de îmbrăcăminte a crescut. „Anul trecut aceste burqa costau în jur de două lire. Acum comerciantul încearcă să mi le vândă cu 20 de lire”, spune Aaila.
După căderea talibanilor în 2001, chiar dacă multe femei au ales să poarte în continuare burqa, în conformitate cu religia și credința lor, respingerea acestui articol de vestimentație de către milioane de alte femei din întreaga țară a devenit un simbol pentru femeile din Afganistan, care puteau să aleagă ceea ce voiau să poarte.
Există și în prezent femei care poartă burqa pe străzile din centrul orașului Kabul, dar rămâne la latitudinea lor. Majoritatea femeilor sunt îmbrăcate într-o serie de stiluri diferite, multe amestecând materiale tradiționale cu modele moderne colorate.
„Femeile afgane sunt unele dintre cele mai elegante femei din lume”, a mărturisit Fatimah, artistă și fotograf de modă. „Când mergeți pe străzile din Kabul o să puteți observa acest amestec uimitor de modele diferite, ceea ce aduce împreună tradițiile vechi de secole și stilurile foarte moderne. Totul e reprezentat de un spirit frumos, creativ și plin de speranță pentru viitor”, a declarat Fatimah, care a mai precizat că „acum, progresul aparent de neoprit al talibanilor a făcut ca burqa să fie scoasă din depozite și dulapuri prăfuite de femeile care își amintesc viața sub conducerea talibanilor”, potrivit The Guardian.